Beeldtechniek

Naast aandacht voor de inhoudelijke kant wordt er ook ruim aandacht besteed aan de techniek. Door het begrijpen van de techniek is het mogelijk deze creatief toe te passen. Er is  o.a. aandacht voor de werking van de camera, de regie zoals routing van signalen en ook wordt aandacht besteed aan de verschillende bestandsformaten.

In een meercamera-situatie komen beelden van verschillende camera’s de regie binnen. Deze beelden kunnen verschillen in helderheid, contrast, kleur en nog veel meer. Vanuit de regie kunnen alle aangesloten camera’s met een soort afstandsbediening, een OCP (operational control panel) gecorrigeerd worden. Dit z.g.n. shaden is o.a. de taak van de beeldtechnicus. De beeldtechnicus moet de technische mogelijkheden maar ook de beperkingen van een televisiecamera kennen. Daarnaast moet hij/zij het vermogen hebben om de technische kwaliteit van een plaatje te beoordelen.

Naast de werkzaamheden tijdens de registratie is de beeldtechnicus ook verantwoordelijk voor het operationeel maken van de benodigde apparatuur. Zoals het aansluiten en inregelen van de camera’s, machines om mee op te nemen en af te spelen, monitoren, plasma’s e.d. Ook de routing van alle videosignalen hoort daarbij. Meestal gebeurt dit alles onder tijdsdruk. Naast het beheersen van de techniek moet de beeldetechnicus ook sociaal vaardig zijn om tijdig problemen te signaleren, te communiceren en op te lossen. De werkzaamheden kunnen plaats- vinden in een studio of op locatie met een regiewagen.

Een groot deel van de opleiding vindt op school plaats. Het maken van een tv-programma kost relatief veel tijd en vindt op school niet dagelijks plaats. De beeld- technicus kan alleen tijdens een dergelijk programma voldoende praktijkervaring opdoen. Daarom vindt een deel van de praktijkopleiding in Hilversum plaats bij Dutchview, één van de grote facilitaire bedrijven van Nederland.