Camera

Voor bijna alle programma’s die je op TV ziet zijn cameramensen nodig. Immers alle beeldmateriaal, of het nu live is of van te voren opgenomen, is geschoten met een camera. Voor het bedienen van een professionele TV-camera is kennis nodig op het gebied van techniek en het maken van een mooi plaatje. Tijdens de opleiding leer je hier alles over. Een goede cameraman/-vrouw moet dus zowel over technische als creatieve vaardigheden beschikken.

ENG (electronic news gathering)

Veel programma’s die je ziet worden met één camera op locatie opgenomen. Denk maar aan een item over een brand in een nieuwsprogramma. ENG staat voor Electronic News Gathering wat elektronische nieuwsgaring betekent. De camera is in dit geval voorzien van een eigen opslagmedium zoals een tape of een harde schijf. De cameraman/-vrouw is meestal onderdeel van een cameraploeg bestaande uit een verslaggever, een cameraman/-vrouw en een geluidsman/-vrouw. Het geschoten materiaal moet eerst nog worden gemonteerd voor dat het kan  worden uitgezonden

De basis voor de opleiding AV-specialist bestaat uit de onderdelen Camera & Editing. Vanaf dag één werk je met professionele camera’s en montagesoftware. Je leert de basis voor het maken van een mooi shot voor wat betreft kadrering en compositie. Ook leer je hoe je met deze beelden een beeldverhaal maakt in de montage.

 

Multicam (meercamera)

De opleiding beschikt over een professionele studio en regie. Hier worden Tv-programma’s gemaakt zoals bijvoorbeeld “De wereld draait door”. De studenten maken in een wisselende bezetting kennis met de verschillende disciplines zoals: cameraman, beeldtechnicus, schakeltechnicus, geluidstechnicus, opnameleiding, titeloperator, autocue-operator, lichttechnicus, producent, regie-assistent en regisseur.

Bij multicam wordt gebruik gemaakt van meerdere camera’s. Je kunt denken aan een live-uitzending van Idols, een voetbalwedstrijd,een pop-concert maar ook een soap wordt met meerdere camera’s opgenomen. Dit heet een meercamera-registratie. Hierbij zijn de camera’s verbonden met een regie. Bij een studio is meestal sprake van een vaste regie maar op locatie wordt vaak gebruik gemaakt van een regiewagen. De regisseur bepaalt welke camera live geschakeld wordt. Als cameraman/-vrouw krijg je de instructies van de regisseur via de intercom.