Editing

Algemeen

Bij montage moet je denken aan het maken van een beeldverhaal. Bij film wordt er letterlijk geknipt en geplakt. Er worden verschillende shots achter elkaar gemonteerd. Bij video gebeurt dit knippen en plakken
tegenwoordig op de computer met behulp van een montageprogramma. Het beeld en geluid wordt, eventueel voorzien van effecten, achter elkaar op een tijdlijn geplaatst zodat er een kant en klaar beeldverhaal ontstaat.

Video-editor

Degene die dit doet heet een video-editor.
Een editor krijgt altijd ruw materiaal aangeleverd van de cameraman/-vrouw. Van dit ruwe materiaal moet nog een mooi beeld-verhaal worden gemaakt. Dit houdt in dat shots achter elkaar in een sequence moeten worden geplaatst aangevuld met voice-over, setnoise en eventueel muziek.

Een editor moet technische kennis hebben van hardware en software en creatief zijn met beeld- materiaal.

Schakeltechnicus

Een schakeltechnicus wordt ook wel editor genoemd. Een schakeltechnicus wordt ingezet tijdens een meercamera-registratie (zie multicam). Je kunt denken aan een live-uitzending van Idols, een voetbalwedstrijd, een popconcert of een soap. Een schakeltechnicus schakelt tijdens een meercamera- registratie live beelden van de verschillende camera’s aan elkaar. Hij/zij is als het ware live aan het monteren.